Patrzę na uśmiech mojego dziecka rano, na jej malutkie dłonie, którymi chwyta moją dłoń. Uśmiecham się do niej i całuje małe paluszki. Czekamy na Babcię i Dziadka. Idziemy na spacer do parku, rozmawiamy, żartujemy. Cieszymy się tym, że mamy siebie, że mimo tego że czasem ciężko nam razem, to bez siebie jeszcze gorzej. Wracamy do domu zjeść obiad i posiedzieć trochę w ogrodzie. Ogród kwitnie na różowo i choć pogoda nas nie rozpieszcza, radość daje nam to, że przynajmniej nie pada deszcz.
Cieszymy się, że jesteśmy razem, bo razem życie smakuje nam lepiej.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
Pęczek świeżego szpinaku (około 200 g)
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
1/2 litra bulionu warzywnego (można ugotować go samemu z warzyw używanych do gotowania rosołu)
4 małe oscypki
2 łyżki masła
około 30 wykałaczek
Filety z kurczaka czyścimy, przecinamy na pół, tak żeby uzyskać 4 porcje mięsa. Każdą pierś przecinamy na pół wzdłuż, tak żeby utworzyły się sakiewki. Szpinak myjemy dokładnie, odcinamy liście i wrzucamy na patelnię na roztopione masło (1 łyżka), delikatnie solimy, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Szpinak będzie gotowy kiedy woda, która z niego wypłynie zostanie zredukowana do zera. Piersi z kurczaka nacieramy solą, faszerujemy szpinakiem i pokrojonym na paseczki oscypkiem. Wkładamy do środka odrobinę masła. Za pomocą wykałaczek zamykamy szczelnie sakiewki. Nafaszerowane piersi wkładamy do brytfanki i zalewamy do połowy ich wysokości bulionem. Wkładamy do piekarnika na około 35 minut. W połowie czasu pieczenia, obracamy sakiewki na drugą stronę. Po upieczeniu wyciągamy wszystkie wykałaczki. Podajemy ze świeżymi warzywami, ziemniaczkami, pokrojone na talarki, polane roztopionym masłem, albo czekamy aż ostygną i kroimy na cienkie plasterki i serwujemy jako dodatek mięsny do kanapek. Smacznego.
Cieszymy się, że jesteśmy razem, bo razem życie smakuje nam lepiej.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
Pęczek świeżego szpinaku (około 200 g)
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
1/2 litra bulionu warzywnego (można ugotować go samemu z warzyw używanych do gotowania rosołu)
4 małe oscypki
2 łyżki masła
około 30 wykałaczek
Filety z kurczaka czyścimy, przecinamy na pół, tak żeby uzyskać 4 porcje mięsa. Każdą pierś przecinamy na pół wzdłuż, tak żeby utworzyły się sakiewki. Szpinak myjemy dokładnie, odcinamy liście i wrzucamy na patelnię na roztopione masło (1 łyżka), delikatnie solimy, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Szpinak będzie gotowy kiedy woda, która z niego wypłynie zostanie zredukowana do zera. Piersi z kurczaka nacieramy solą, faszerujemy szpinakiem i pokrojonym na paseczki oscypkiem. Wkładamy do środka odrobinę masła. Za pomocą wykałaczek zamykamy szczelnie sakiewki. Nafaszerowane piersi wkładamy do brytfanki i zalewamy do połowy ich wysokości bulionem. Wkładamy do piekarnika na około 35 minut. W połowie czasu pieczenia, obracamy sakiewki na drugą stronę. Po upieczeniu wyciągamy wszystkie wykałaczki. Podajemy ze świeżymi warzywami, ziemniaczkami, pokrojone na talarki, polane roztopionym masłem, albo czekamy aż ostygną i kroimy na cienkie plasterki i serwujemy jako dodatek mięsny do kanapek. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz