Znowu pachnie ciepłem i słońcem, znowu maj i konwalie kwitną i znowu moje urodziny i pierwsze urodziny mojej córki. Majowa córka i majowa matka mają błękit w oczach i róż na policzkach. Włosy w kolorze dojrzałego zboża wiążą nad karkiem, albo splatają w warkocze i czekają na swoje święto... Cieszę się córeczko, że jesteś.
Przepis zaczerpnięty z kuchni Lidla
Porcja dla 4 osób
Składniki:
mus malinowy:
100 g świeżych lub mrożonych malin
15 g cukru pudru
3 g żelatyny plus 20 ml wody
mus czekoladowy:
200 ml śmietanki UHT 30%
2 żółtka
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
dekoracja kakao, świeże owoce
Mus malinowy:
Żelatynę moczymy w wodzie. Maliny (rozmrażamy jeśli używamy mrożonych) mieszamy z cukrem i miksujemy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy podgrzewając powoli w rondelku cały czas mieszając. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z malinami . Tak przygotowany mus wlewamy do pucharków.
Mus czekoladowy:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka. Czekolady łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Potem ubitą śmietankę mieszamy delikatnie z żółtkami i z nieco ostudzoną czekoladą. Tak przygotowaną masą zalewamy maliny w pucharkach. Deser wkładamy do lodówki na 30 minut. przed podaniem posypujemy kakao i świeżymi owocami. Smacznego:)
Przepis zaczerpnięty z kuchni Lidla
Porcja dla 4 osób
Składniki:
mus malinowy:
100 g świeżych lub mrożonych malin
15 g cukru pudru
3 g żelatyny plus 20 ml wody
mus czekoladowy:
200 ml śmietanki UHT 30%
2 żółtka
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej
dekoracja kakao, świeże owoce
Mus malinowy:
Żelatynę moczymy w wodzie. Maliny (rozmrażamy jeśli używamy mrożonych) mieszamy z cukrem i miksujemy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy podgrzewając powoli w rondelku cały czas mieszając. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z malinami . Tak przygotowany mus wlewamy do pucharków.
Mus czekoladowy:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka. Czekolady łączymy ze sobą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Potem ubitą śmietankę mieszamy delikatnie z żółtkami i z nieco ostudzoną czekoladą. Tak przygotowaną masą zalewamy maliny w pucharkach. Deser wkładamy do lodówki na 30 minut. przed podaniem posypujemy kakao i świeżymi owocami. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz