czwartek, 24 lipca 2014

Ciasteczka orkiszowe z owocami i miodem, samo zdrowie

Problem z dziećmi bywa taki, że uwielbiają słodycze, a mam w tym głowa, żeby to co słodkiego jedzą szkraby było jednocześnie zdrowe i pełne witamin. Moja córka jeszcze przynajmniej przez rok nie będzie zajadać takich smakołyków, ale przygotować się na te czasy nie zaszkodzi:) Ten przepis dedykuję wszystkim mamom, które dbają o zdrową dietę swoich pociech, ale szczerze powiedziawszy te ciastka są tak pyszne, że żaden dorosły łakomczuch im się również nie oprze:)


Porcja na 14-16  dużych ciastek

Składniki ciasta:
300 g mąki orkiszowej
30 g płatków migdałowych
150 g świeżego, miękkiego masła
4 czubate łyżki cukru trzcinowego demerara
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 płaskie łyżki mleka 2 procent tłuszczu

Nadzienie:
150 g świeżych jagód leśnych
250 g świeżych malin (opcjonalnie inne owoce: morele, wiśnie, jeżyny)
około 50 g blanszowanych migdałów
płaska łyżeczka miodu do każdego ciastka (około 14-16 łyżeczek miodu)

Wszystkie składniki ciasta odmierzamy do miseczki, zagniatamy z nich ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasta, wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości pół centymetra. Dużą szklanką, albo kubkiem, wycinamy kółeczka, które po wycięciu jeszcze odrobinę rozwałkowujemy. Brzegi placuszków zaginamy do góry, tworząc "łódeczki" na owoce (jak na zdjęciu). Gotowe spody wypełniamy owocami i układamy na wierzchu po 3 lub 4 blanszowane migdały. Każde ciasteczko polewamy płaską łyżeczką miodu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz