Przepis na 8 - 10 drożdżówek
Korzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe podstawowe, ale ze względu na to, że wiśnie są bardzo kwaśne dodałam więcej cukru do ciasta.
Składniki:
20 g drożdżyKorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe podstawowe, ale ze względu na to, że wiśnie są bardzo kwaśne dodałam więcej cukru do ciasta.
Składniki:
1 szklanka mleka
80 g drobnego cukru
2 jajka
500 g mąki tortowej
150 g wiśni (pestkujemy)
150 g czereśni (pestkujemy)
Robimy zaczyn, czyli mieszamy drożdże z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Mleko dobrze jest troszeczkę podgrzać, dzięki temu zaczyn szybciej wyrasta. Przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Resztę mleka lekko podgrzewamy, mieszamy z cukrem, dodajemy jajka, mąkę i zaczyn.
Wyrabiamy ciasto (wyrabiamy kilka minut, ciasto musie być gładkie i sprężyste). Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
Formujemy bułeczki, które mogą przybrać kształt okrągłych kulek, (wówczas wiśnie i czereśnie wkładamy do środka, a kruszonką posykujemy bułeczki po wierzchu) albo płaskich placuszków z zagłębieniem pośrodku. (wtedy wiśnie i czereśnie układamy w zagłębieniu pośrodku placuszków i posypujemy kruszonką)
pieczemy w temperaturze 180 stopni 15 - 20 minut.
Kruszonka
50 g masła
50 g cukru drobnego
100 g mąki
wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i palcami zagniatamy drobne kulki. Posypujemy po wierzchu bułeczek. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz