Dzisiaj "utwór inspirowany":) przepisem Liski z white plate, trochę przerobiony przeze mnie, dopasowany do mojego męża, moich gości; mamy, taty, sióstr, przyjaciół. Więcej w nim "słodyczy" niż w oryginale, bo owoce są dość kwaśne i wydaje mi się, że lepiej kiedy ciasto nie jest zupełnie słone (jak w przepisie Liski). Dodałam trochę wanilii, którą uwielbiam, zwłaszcza w połączeniu z owocami jagodowymi.
...Takie smaki, to cudowność lata, dostępna tylko wtedy, kiedy maliny są wielkie, różowe i świeże, a borówki można zbierać samemu w niedzielne przedpołudnie. Cudownie:)
foremka do tarty o średnicy 24-26 cm
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki zimnej śmietany
1 cukier waniliowy
300 g owoców jagodowych
100 ml śmietany 30%
2 jajka
50 g mąki
130 g cukru drobnego
1 laska wanilii
cukier puder do posypania po upieczeniu
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, soli, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy. Ciasto powinno być gładkie bez grudek. Gotowym ciastem wylepiamy dno formy do tarty. Dodajemy owoce, śmietanę jajka, wanilię i cukier miksujemy. Dodajemy mąkę. Całość wylewamy na owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy 40-50 minut, aż wierzch całkowicie się zetnie i zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz